Vatikanski tjednik kritizira dio klera koji se odupire Papinim reformama

Vatikanski tjednik L’Osservatore Romano veliku prepreku crkvenim reformama koje bi papa Franjo želio provesti u Crkvi vidi upravo u otporu mnogih klerika. “Najveća prepreka koja stoji na putu obraćenja, koje papa Franjo želi za Crkvu, nalazi se u suzdržanom raspoloženju većeg dijela klera… Ovo raspoloženje varira od ignoriranja pa sve do otvorenog odbijanja i neprijateljstva”, piše Cirignano koji je i sam klerik.

“Čini se kao da kler blokira vjernike, koji u ovom izvanrednom povijesnom trenutku žele pratnju”, piše ovaj talijanski svećenik i biblijski znanstvenik. Cirignano dolazi iz Firenze i jedan je od najuglednijih vatikanskih stručnjaka za Sveto pismo.

“Ali većina vjernika je unatoč svemu ipak prepoznala kairos, pravi trenutak koji nam Gospodin daruje”, nastavlja Cirignano. “Većina vjernika se već raduje i slavi.”

Svećenici i biskupi kao prepreka

Dok većina katolika razumije i podupire želje i ideje pape Franje, to ne vrijedi za “crkvenjake”, kako se kolokvijalno naziva one koji bi se duhovno trebali brinuti za vlastite zajednice. Oni, prema Cirignano, ostaju zarobljeni u “svijetu naučenih običaja, zastarjelog jezika i neprestanog suhoparnog ponavljanja u kojem nema ništa živo i novo”. Talijan drži da su takvi klerici zamijenili odanost tradiciji i nauku Crkve s “pobožnom odanošću prošlosti”.

Uzroke ovakvom raspoloženju i načinu razmišljanja Cirignano vidi u “skromnoj kulturnoj razini” klerika svih hijerarhijskih razina. Dobar dio svećenika je jedva završio studij teologije kako bi se što prije zaredili i postali dio sustava kojem kronično nedostaje nove radne snage, te im, u skladu s tim, nedostaje adekvatnog znanja o Svetom pismu – piše umirovljeni profesor.

Krizu za postojeće stanje treba tražiti u nedostatnom obrazovnom sustavu. Ako studenti čak i za vrijeme studija izgube želju za vlastitim promišljanjem i “minimalnom dozom kritičke svijesti”, onda je to nešto promašeno.

Njegov prilog, koji je objavljen u službenom vatikanskom tjedniku, nosi naslov: “Obraćenje o kojem govori papa Franjo: Navika nije vjernost”.

Slabo obrazovanje i rigidan mentalitet

Cirignano opisuje neke razloge otpora i neprijateljstva koje kler pokazuje prema Papi. On tako predbacuje svećenicima i biskupima zastarjelo shvaćanje svećeništva, “staru” teologiju i nedostatak teološkog i biblijskog obrazovanja.

“Bog”, piše Cirignano, “ne trpi biti zatvoren u stroge okvire, koji su tipični za nas ljude.”

Iako ne postoji naznaka da je papa Franjo nagovorio Cirignana da napiše ovaj članak u ovom uglednom vatikanskom tjedniku, činjenica je da Franjo često zna kritizirati svoje kolege i subraću u svećeništvu. Najpoznatiji je primjer njegov nagovor na Božić iz 2014. Tada je argentinski Papa predbacio Kuriji da pati od 15 “duhovnih bolesti”, od kojih su najzvučniji “psihička i duhovna zatupljenost”, “duhovni Alzheimer”, “rivalstvo i taština”, “ogovaranje i zavjere” i sl.