20 životnih pravila sjevernoameričkih domorodaca

Za sjevernoameričke domoroce ili, kolokvijalnim rječnikom rečeno, Indijance često se kaže da su djeca prirode. Oni su živjeli od prirode i u skladu s prirodom. Njihov etički kodeks možda može i nas malo nadahnuti i(li) ohrabriti.

1. Ustani sa Suncem i pomoli se. Moli se sam. Moli često. Veliki Duh će slušati, samo ako ti govoriš.

2. Budi snošljiv prema onima koji su se izgubili na putu. Neznanje, ljutnja, ljubomora i pohlepa izlaze iz izgubljenih duša. Moli se za njih da pronađu vodstvo.

3. Traži sebe, kroz sebe. Ne dozvoli drugima da upravljaju tvojim putem. To je tvoj put i samo tvoj – drugi mogu ići s tobom, ali nitko ne može ići umjesto tebe.

4. Ponašaj se prema gostima u kući s puno obazrivosti. Posluži ih s najboljom hranom; daj im najbolji ležaj; odnosi se prema njima s poštovanjem i čestitošću.

5. Ne uzimaj ono što nije tvoje, bilo od neke osobe, zajednice, divljine ili nečije baštine. Nije zasluženo i dato. Nije tvoje.

6. Poštuj sve što postoji na Zemlji, bilo ljude, bilo životinje, bilo biljke.

7. Poštuj tuđa mišljenja, želje i riječi. Nikada ne prekidaj nečiji govor, ne prigovaraj niti grubo oponašaj izrazima lica izrečeno. Dozvoli svakoj osobi pravo na osobno izražavanje.

8. Nikada ne govori loše o drugima. Loša sila koju time odašilješ u svemir vratit će ti se višestruko.

9. Svi ljudi čine pogreške. Sve greške mogu biti oproštene.

10. Loše misli uzrokuju bolesti uma, tijela i duha. Vježbaj zadovoljstvo.

11. Priroda nije naša, ona je dio nas. Ona je dio naše svjetovne obitelji.

12. Djeca su sjeme budućnosti. Sadi ljubav u njihova srca i zalijevaj ih s mudrošću i učenjima života. Dok rastu, daj im mjesto da rastu.

13. Izbjegavaj ranjavanje srca drugih. Otrov te boli će se vratiti tebi.

14. Budi iskren u sva vremena. Iskrenost je ispit nasljeđa i dosljednosti unutar ovog svemira.

15. Drži sebe u ravnoteži. Svoje umno Ja, duhovno Ja, osjećajno Ja, i tjelesno Ja. Sva trebaju biti jednako snažna, čista i zdrava. Jačaj tijelo da ojača um. Rasti bogato u duhovnosti, da izliječiš emotivne rane.

16. Donosi svjesne odluke, kao što ću i kakav biti, kako ću djelovati i nositi se sa svojim djelima. Budi odgovoran za svoja djela.

17. Poštuj osobnost i osobni prostor drugoga. Ne diraj tuđe vlasništvo, pogotovo ne diraj svete i duhovne predmete. To je zabranjeno.

18. Budi prvenstveno iskren prema sebi. Ne možeš biti pažljiv i pomoći drugima, ako nisi pažljiv prema sebi i ne pomažeš prvo sebi.

19. Poštuj tuđa vjerska opredjeljenja. Ne sili druge da vjeruju u tvoje.

20. Dijeli svoju dobru sreću. Dijeli i sudjeluj u davanju milostinje.

Preuzeto s Filozofskog magazina.

Molitva plemena Sioux

Veliki Duše, čiji glas čujem u vjetru i čiji dah daje život svemu na svijetu: čuj me i poslušaj!

Dopusti da se moje ruke pune poštovanja dotaknu stvari koje si Ti stvorio. Izoštri moje uho da čuje Tvoj glas. Učini me mudrim kako bih spoznao nauk koji si Ti tajnovito stavio u svaki list, u svaki kamen. Tražim snagu, ali ne da bih nadjačao svoju braću nego da bih nadvladao svog najvećeg neprijatelja – samoga sebe. Veliki Duše, daj mi mirnoću da podnosim stvari koje ne mogu promijeniti. Daj mi mudrost da razlikujem jedno od drugoga. Neka ne molim za smirenje moga bola već za jako srce da ga svladam. Neka ne tražim saveznike u životnoj borbi već da se oslonim na vlastite snage. Neka ne preklinjem za spas od straha već za nadu da osvojim svoju ljepotu. Učini da uvijek budem spreman stupiti preda te čistih ruku i uspravna pogleda. Pa kada moj život umine, kao svjetlo na zalazu, da moj duh može doći k tebi bez ikakva stida.

   
   

Odgovori