Širenje negativne propagande o izbjeglicama

Već par tjedana internetskim se bespućem širi ovaj video-klip, kojim se pokušava uvjeriti “neutralne” promatrače da su sve izbjeglice zapravo negativne i opasne osobe, te da one odbijaju pomoć i hranu samo zato što se na paketima pomoći nalazi oznaka Crvenog križa. Križ na paketima, prema riječima širitelja propagande, simbolizira kršćanstvo, a izbjeglice odbijanjem pomoći zapravo odbijaju kršćanstvo. Glavni je cilj ove propagande, kratko-jasno: “Ako odbijate kršćanstvo, vratite se odakle ste i došli.”

No stvari ponekad nisu onakve kakve se na prvi pogled čine. Zar ne bi bilo logičnije prvo provjeriti činjenice koje stoje iza ovog propagandnog videa?

Video je inače snimio Predrag Petrović, urednik makedonskog web-portala a1on.mk. U intervjuu za “Il Post” (slobodno klikni na vijest o propagandi i komentar snimatelja ovog video-priloga) potvrdio je da je ovdje riječ o situaciji u kojoj pripadnici vojske i policije nisu htjeli propustiti izbjeglice da bi ovi stigli do izbjegličkog kampa, kojeg su pripremili djelatnici Ministarstva i volonteri. Nakon što su izbjeglice do kraja ustrajale u svom naumu i došle do tog punkta, posve su normalno konzumirale i hranu i vodu i sve što im je bilo ponuđeno. Dakle, izbjeglice ovdje nisu odbijale hranu nego makedonsku vojsku i policiju, koje su ih htjele na tom mjestu i zadržati.

Evo nam još jednog dokaza da se deset puta ponovljena laž na koncu pretvori u – “istinu”, u koju svi vjeruju bez ikakve sumnje. Ovaj video-klip je prvo zloupotrijebilo jedno nebitno udruženje američkih bajkera koje ne voli ništa što nije američko, bijelo i kršćansko, pa se propaganda proširila kasnije po cijeloj Europi.

Ne nasjedajmo na ovu opasnu propagandu. Podijelite ovo i spriječite ksenofobiju i negativno raspoloženje prema izbjeglicama.

Ako već ne želiš pomoći izbjeglicama, ne moraš, ali onda barem nemoj odnemagati.

Odgovori